Lukko-Logo – Se ainoa oikea

Rauman Lukko on koko 75-vuotisen historiansa aikana ollut raumalaisille tärkeä asia. Lukko on ennen kaikkea hieno ja perinteikäs seura, jolla on vahvat juuret raumalaisessa palloilukulttuurissa. Urheiluseuroilla on usein brändi, logo ja tietyt värit, josta ihmiset tunnistavat seuran.  Rauman Lukon historian aikana seura on pääasiassa yhdistetty sini- keltaisiin väreihin ja Lukko-logoon. Vanhoista pelipaidoista voi huomata, että Lukko-logokaan ei ole aina ollut paidoissa, mutta silloin paidoissa on ollut esimerkiksi kirjattuna tekstinä Lukko. Joukkueen nimi ja pelipaita on aina ollut tunnistettavissa.

Pronssikauden 96-97 jälkeen Lukon seurajohto esitteli yleisölle Rauman Lukon uuden logon, ketun, jolla oli jääkiekkomaila kädessä. Logoon oli haettu vaikutteita rapakon takaa Albany River Rats AHL – joukkueelta. Samalla muutosta perusteltiin löyhillä yhteyksillä Lukon historiaan (”kettu repolainen”, Repolan-tehdas jne) sekä taloudellisilla seikoilla – eläinaiheiset logot myyvät valtameren takanakin. Myöhemmin kettu-logoa muokattiin ja jalostettiin nykyiseen muotoon. Eikä kettu – logo sinänsä ole hassumman näköinen – jos joukkueen nimi  olisi  Rauman Ketut.

Muutos otettiin Raumalla aika rauhallisesti vastaan, osittain johtuen juuri saavutetusta pronssimitalista. Kuitenkin vuosien mittaan raumalaiset ovat yhä kovasanaisemmin alkaneet vaatia perinteistä Lukko-logoa takaisin. Kettu-logoon ei ole syntynyt samanlaista kiintymystä kuin perinteiseen Lukko-logoon. Kettu ei edusta raumalaisuutta, Lukkoa tai joukkuetta. Raumalaisten mielipide on selkeä: lukko halutaan takaisin pelipaitaan.

Toinen perinteinen seura TPS meinasi tehdä saman uudistuksen kuin Lukko aikoinaan, mutta kannattajien äänekäs vastustus johti seurajohdon toisenlaiseen päätökseen: fanien mielipidettä päätettiin kunnioittaa ja logo-uudistus unohdettiin. SM-liigaseuroista myös mm. HIFK ja HPK ovat siirtyneet perinteisiin paitoihin takaisin, mutta ovat esimerkiksi säilyttäneet uudet logot fanituote-myynnissä. Rapakon takana on lukemattomia hyviä esimerkkejä siitä, esimerkiksi Chicago Blackhawks, kuinka perinteistä logoa ollaan modernisoitu ajan saatossa, mutta silti perinteitä, paikallisuutta ja tunnistettavuutta kunnioittaen.

Raumam Bojat on riippumaton faniryhmä, joka haluaa edistää raumalaista kannattajakulttuuria ja tukea. Raumam Boikien tavoitteina  on kannattajakulttuurin lisäksi edistää raumalaisuutta, raumangiältä sekä perinteiden arvostusta. Raumam Boikien mielestä Rauman Lukon ainoa oikea logo on perinteinen Lukko-logo ja toivoo, että seurajohto kuuntelee ja kunnioittaa kannattajiensa mielipidettä asiassa. Lukon johdolla on mahdollisuus toimia tyylikkäästi ja ottaa tulevaksi juhlakaudeksi vanhan (modernisoidun) logon takaisin pelipaitaan. Tiedämme, että se ei ole enää kuin tahdosta kiinni.

Kunnioittaen,

Raumam Boja

Game Seven: Yhdessä ylpeänä!

Rauman Äijänsuolla taistellaan tänään elämästä ja kuolemasta. Voitolla joukkue selvittää tiensä välieriin, tappion kohdatessa kesäloma kutsuu.

Rauman Bojat ­– niminen kannatusryhmä debytoi perjantaina Äijänsuolla saaden positiivista palautetta katsojilta, mistä johtuen Rauman Bojat iskee maanantaina uudelleen kauden tärkeimpään peliin. Tällä kertaa Rauman Bojat tuo stadionille laulujen lisäksi myös hieman väriä.

He haastavat kaikki Lukkokannattajat tukemaan rakasta seuraamme iskulauseella:

”Yhdessä seisomme, yhdessä kaadumme!”.

Toivomme kaikilta faneilta rohkeaa osallistumista kannustukseen sekä lauluihin!

Rauman Bojat on kannatusryhmä

Uusi kannatusryhmä Rauman Bojat ei ole erillinen faniyhdistys vaan epävirallinen kannatusryhmä, joka pyrkii rohkaisemaan lukkokannattajia äänekkäämpään kannustukseen.

Rauman Bojat eivät yritä eivätkä halua korvata perinteisiä lukkofaneja seisomakatsomossa vaan päinvastoin tukea heitä kannustamisessa sekä tuoda stadionille hieman uutta voimaa Rauman fanikulttuuriin.

Tänään seisomme Äijänsuolla yhdessä ja ylpeänä Meidän Lukolle!

Äijänsuolla räjähtää

Äijänsuolla räjähtää

 

Rauman Bojat
Yhteystieto: kannattajaryhma at gmail.com

”Yhdessä seisomme, yhdessä kaadumme”

Rauma on kiekkokaupunki. Sitä Rauma on aina ollut. Meille raumalaisille Lukko on iso osa elämää. Se ei ole ainoastaan yritys, jolta ostamme palveluita. Se ei ole ainoastaan rikkaita maailmantähtiä vilisevä joukkue tai etäinen seuran johtoporras, joka polttelee sikareita norsunluutorneissaan. Sitä vastoin Rauman Lukko on meille ylpeyden aihe, joka pelaa vuodesta toiseen maan ylivoimaisesti seuratummassa liigassa. Lukko elää omaa elämäänsä raumalaisten kahvipöytäkeskusteluissa, identiteetissä ja imagossa. Lukko tuo väriä sateisiin syysiltoihin. Osalle Lukko on lähes perheenjäsen, jonka mukana koemme ilon ja surun hetkiä.

Valitettavasti kuluneen vuosikymmenen aikana raumalainen kannatuskulttuuri on hiipunut rajusti sen kulta-ajan hohdokkaista vuosista. Viimeksi Tihonovin aikakaudella Äijänsuo oli todella hankala paikka pelata vierasjoukkueelle. Silloista Äijänsuon tunnelmaa voidaan verrata japanilaiseen ydinvoimalan reaktoriin, jossa paine nousee hallitsemattomasti eikä mikään jäähdytysjärjestelmä ole kyvykäs saamaan reaktiovoimia kuriin.

Potentiaalia lukkofanien syvissä riveissä on. Se täytyy vain kaivaa esille. Fanien täytyy nousta esille ja ottaa vastuuta. On aika tehdä Äijänsuosta jälleen meille kotoisa, mutta vastustajalle tukala paikka pelata. Otetaan
kannattajatyhjiö haltuun ja hypätään uusi askel raumalaisessa kannattajakulttuurissa!

Pelaajat, toimitusjohtajat ja areenan nimet vaihtuvat. Fanit eivät. Seura olemme Me!

Rauman Pojat-kannattajaryhmä

Rauman Pojat – kannattajaryhmän flyerit ottelussa Lukko – Kalpa

Rauman Pojat Kannatusryhmä

Rauman Pojat ja Rauman Lukko

Laului

Rauli Urama – Viestintävälineiden hallitsija vai huonon paineensietokyvyn uhri?

Lukon kannattajana olen pettynyt Rauli Uraman viestintään. Urama on Lukon valmennuksellinen keulakuva, mutta hänen ulosantinsa on suppeaa ja hän haluaa pitää asiat visusti itsellään. Otteluiden jälkeen Urama analysoi Lukon peliä vain kamppailupelaamisen ja taisteluilmeen kautta. Hyvin harvoin hän poikkeaa edellä mainitusta kaavasta ja tässä mielestäni piilee suuri ongelma.

Malliesimerkkinä toimikoon Aleksei Sirokovin ja Nolan Pratin debyyttiottelu, jota Urama ei Radio Ramonan haastattelussa kommentoinut lainkaan. Tällä niukkasanaisuudella Urama luo turhia epäilyksiä ja antaa kannattajille vastuun kommentoida Lukon ja tiettyjen pelaajien edesottamuksia ilman kunnon kompetenssia. Ongelmana on myös se, että Urama kommentoi hyvin vähän yksilöiden peliesityksiä, peluutuspäätöksiään tai yleensä pelillisiä asioita.

Hänen kommenttinsa ovat useimmiten suppeita, lähes poliitikkojen tasoa. Urama tuskin tulee koskaan vaatimaan suorasanaisesti tietyltä pelaajalta parannusta peliesityksiinsä paikallislehtien sivuilla tai haukkumaan oman joukkueensa otteita julkisesti Pekka Virran tyyliin. Jukka Rautakorpi kommentoi omana aikanaan selkeästi, että syksyllä treenataan kovaa ja peli tulee näyttämään valmiilta vasta kevätkaudella. Kommentti on vain yksi esimerkki, mutta se tekee selväksi sen, mikä ero on Uraman ja Lukon viestinnässä verrattaessa muihin valmentajiin ja organisaatioihin.

Urama osaa halutessaan olla hyvä haastateltava. Viime syksynä Ganal TV:llä Jyrki Santalan haastattelema Urama oli analyyttinen, avoin ja myönsi jopa omia heikkouksiaan. En osaa ottaa kantaa siihen johtuiko hänen rentoutensa Lukon loistavasta alkukaudesta ja sarjajohdosta, mutta vastaavia keskusteluja ei ole tämän jälkeen nähty. Ennen kauden alkua Uudessa Raumassa julkaistu ”meidän pitää kiiruhtaa hitaasti”-artikkeli oli hyvä avaus, mutta kommentit peliesityksistä ovat tämän jälkeen jääneet vähiin.

Lue loppuun