Rauli Urama – Viestintävälineiden hallitsija vai huonon paineensietokyvyn uhri?

Lukon kannattajana olen pettynyt Rauli Uraman viestintään. Urama on Lukon valmennuksellinen keulakuva, mutta hänen ulosantinsa on suppeaa ja hän haluaa pitää asiat visusti itsellään. Otteluiden jälkeen Urama analysoi Lukon peliä vain kamppailupelaamisen ja taisteluilmeen kautta. Hyvin harvoin hän poikkeaa edellä mainitusta kaavasta ja tässä mielestäni piilee suuri ongelma.

Malliesimerkkinä toimikoon Aleksei Sirokovin ja Nolan Pratin debyyttiottelu, jota Urama ei Radio Ramonan haastattelussa kommentoinut lainkaan. Tällä niukkasanaisuudella Urama luo turhia epäilyksiä ja antaa kannattajille vastuun kommentoida Lukon ja tiettyjen pelaajien edesottamuksia ilman kunnon kompetenssia. Ongelmana on myös se, että Urama kommentoi hyvin vähän yksilöiden peliesityksiä, peluutuspäätöksiään tai yleensä pelillisiä asioita.

Hänen kommenttinsa ovat useimmiten suppeita, lähes poliitikkojen tasoa. Urama tuskin tulee koskaan vaatimaan suorasanaisesti tietyltä pelaajalta parannusta peliesityksiinsä paikallislehtien sivuilla tai haukkumaan oman joukkueensa otteita julkisesti Pekka Virran tyyliin. Jukka Rautakorpi kommentoi omana aikanaan selkeästi, että syksyllä treenataan kovaa ja peli tulee näyttämään valmiilta vasta kevätkaudella. Kommentti on vain yksi esimerkki, mutta se tekee selväksi sen, mikä ero on Uraman ja Lukon viestinnässä verrattaessa muihin valmentajiin ja organisaatioihin.

Urama osaa halutessaan olla hyvä haastateltava. Viime syksynä Ganal TV:llä Jyrki Santalan haastattelema Urama oli analyyttinen, avoin ja myönsi jopa omia heikkouksiaan. En osaa ottaa kantaa siihen johtuiko hänen rentoutensa Lukon loistavasta alkukaudesta ja sarjajohdosta, mutta vastaavia keskusteluja ei ole tämän jälkeen nähty. Ennen kauden alkua Uudessa Raumassa julkaistu ”meidän pitää kiiruhtaa hitaasti”-artikkeli oli hyvä avaus, mutta kommentit peliesityksistä ovat tämän jälkeen jääneet vähiin.

Lue loppuun