Rauli Urama – Viestintävälineiden hallitsija vai huonon paineensietokyvyn uhri?

Lukon kannattajana olen pettynyt Rauli Uraman viestintään. Urama on Lukon valmennuksellinen keulakuva, mutta hänen ulosantinsa on suppeaa ja hän haluaa pitää asiat visusti itsellään. Otteluiden jälkeen Urama analysoi Lukon peliä vain kamppailupelaamisen ja taisteluilmeen kautta. Hyvin harvoin hän poikkeaa edellä mainitusta kaavasta ja tässä mielestäni piilee suuri ongelma.

Malliesimerkkinä toimikoon Aleksei Sirokovin ja Nolan Pratin debyyttiottelu, jota Urama ei Radio Ramonan haastattelussa kommentoinut lainkaan. Tällä niukkasanaisuudella Urama luo turhia epäilyksiä ja antaa kannattajille vastuun kommentoida Lukon ja tiettyjen pelaajien edesottamuksia ilman kunnon kompetenssia. Ongelmana on myös se, että Urama kommentoi hyvin vähän yksilöiden peliesityksiä, peluutuspäätöksiään tai yleensä pelillisiä asioita.

Hänen kommenttinsa ovat useimmiten suppeita, lähes poliitikkojen tasoa. Urama tuskin tulee koskaan vaatimaan suorasanaisesti tietyltä pelaajalta parannusta peliesityksiinsä paikallislehtien sivuilla tai haukkumaan oman joukkueensa otteita julkisesti Pekka Virran tyyliin. Jukka Rautakorpi kommentoi omana aikanaan selkeästi, että syksyllä treenataan kovaa ja peli tulee näyttämään valmiilta vasta kevätkaudella. Kommentti on vain yksi esimerkki, mutta se tekee selväksi sen, mikä ero on Uraman ja Lukon viestinnässä verrattaessa muihin valmentajiin ja organisaatioihin.

Urama osaa halutessaan olla hyvä haastateltava. Viime syksynä Ganal TV:llä Jyrki Santalan haastattelema Urama oli analyyttinen, avoin ja myönsi jopa omia heikkouksiaan. En osaa ottaa kantaa siihen johtuiko hänen rentoutensa Lukon loistavasta alkukaudesta ja sarjajohdosta, mutta vastaavia keskusteluja ei ole tämän jälkeen nähty. Ennen kauden alkua Uudessa Raumassa julkaistu ”meidän pitää kiiruhtaa hitaasti”-artikkeli oli hyvä avaus, mutta kommentit peliesityksistä ovat tämän jälkeen jääneet vähiin.

Pelaajien suut supussa

Lukko ei ole viestinnän suhteen mikään malliorganisaatio. Lukkolaisia ei voi haastatella ottelupäivänä ja loukkaantuneet tai katsomokomennuksen saaneet pelaajat eivät saa toimia kommentaattoreina Radio Ramonassa kotipelien aikana. En tiedä onko kyseessä Lukon vai Uraman linjaus, mutta julkisuus ja sen käsittely on tänä päivänä osa liigapelaajan arkea. Mielestäni pelaajat ovat täysin kykeneväisiä hoitamaan pienet velvollisuutensa tiedotusvälineille menettämättä keskittymiskykyään illan otteluun.

Lukon yhteydenpito raumalaisiin ja seuran kannattajiin jättää myös tietyillä osa-alueilla toivomisen varaa. Pieni kaupunki, jossa kaikki tuntevat toisensa, ei mielestäni kelpaa syyksi pitää meitä Lukko-sydämen omaavia kannattajia itsestäänselvyytenä. Viestintä on mielestäni elintärkeä väline seurajohdon ja fanien välillä. Oikea-aikaisella tiedottamisella ja selkeällä viestintäsuunnitelmalla pystytään ennaltaehkäisemään ja selvittämään tulevia karikoita. Heikko viestintä on monen suomalaisen urheiluorganisaation ongelma ja sen voimavaraa seuroissa ei ymmärretä ja/tai arvosteta.

Omat kasvatit taka-alalla

Lukko on profiloitunut seuraksi, jonka omat kasvatit puhkeavat kukkaan vasta, kun muuttoauto on jättänyt kanaalikaupungin taakseen. MTV3:n Tulosruudun syksyisessä selvityksessä ilmeni, että Lukon omavaraisuusaste on tällä hetkellä liigan alhaisimpia. Olisi kohtuutta tuomita Lukko-Akatemia muutaman vuoden toiminnan jälkeen, mutta omien kasvattien vähyys pelaavassa kokoonpanossa on oikeutetusti herättänyt keskustelua. Nuorten pelaajien pitää tietysti ansaita peliaikansa, mutta tällä hetkellä tuntuu siltä, että heitä ei nosteta kokoonpanoon kuin pakon edessä.

Uraman päätös peluuttaa nuoria Mestiksessä toivottavasti maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa, mutta itse haluisin kuulla suunnitelmia siitä, miten omia kasvatteja ja Akatemia-pelaajia aiotaan tulevaisuudessa nostaa pelaavaan kokoonpanoon.

Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala kertoi UrhoTV:n haastattelussa, että Lukon tavoitteena on voittaa mestaruus tämän tai seuraavan kauden aikana. On hienoa kuulla, että seura on asettanut itselleen kovat menestystavoitteet ja tehnyt selväksi lyhyen tähtäimen suunnitelmansa. Joukkueen avainpelaajien sopimukset on myös mitoitettu tavoitteen mukaisesti. Tietyt avainpelaajat saattavat saada tarjouksia NHL- tai KHL-liigoista, joten voimassa olevat sopimukset saattavat pian muuttua voimattomiksi.

Lukko on tällä hetkellä hyvin paljon johtavien pelaajiensa varassa ja heidän jättäessä laivan saattaa edessä olla hetkellinen haaksirikko. Kokoonpano tulee varmasti vaihtumaan merkittävästi viimeistään kauden 2011-12 jälkeen, mutta Lukko voi hallitulla nuorien pelaajien sisäänajolla tehdä muutoksesta siedettävän.

Veikkaajaan kritiikki aiheetonta

Veikkaajan Harri Pirinen on kirjoittanut viimeisinä vuosina paljon negatiivisia asioita Uramasta ja hänen paineensietokyvystään. Pirinen on entisenä Länsi-Suomen toimittajana ja raumalaisena varmasti nähnyt Lukon toimintaa pintaa syvemmältä, mutta hänen kirjoittelunsa Lukosta ei ole enää pitkään aikaan ollut täysin objektiivista.
Veikkaajassa on ajoittain loistavia artikkeleita jääkiekosta ja kaukalon ulkopuolisista tapahtumista, mutta liian usein teksteistä paistaa läpi kirjoittajan omat huonot kokemukset tai mielipiteet valmentajasta, pelaajsta tai seurasta.

Itse muistan lukeneeni Veikkaajasta jutun, jossa Uraman kerrottiin menettäneen hermonsa, koska seuralle toimitettu kenkätilaus meni pieleen. Saatta olla, että muistan tarinan yksityiskohdat väärin, mutta jos Veikkaaja todellisuudessa haluaa olla mitä se mainostaa itsensä olevan, ei lehdessä ole tilaa edellä mainitulle nollajournalismille, vaikka se kuinka viihdyttäisi lukijoita.

Kärsivällisyys avainsana

Uramalla on tällä hetkellä menossa kolmas kausi neljän vuoden sopimuksestaan. Hän on tuonut pitkäjänteisyyttä poukkoilevaan seuraan. Urama on nostanut joukkueen lähelle liigan kärkeä katastrofaalisen kauden 2008–09 jälkeen. Hän tekee päivittäin suuren tuntimäärän töitä rakastamamme seuran eteen ja kantaa ison vastuun myös kaukalon ulkopuolisista asioista. Joukkueemme on kallis, mutta olemme tällä hetkellä tilanteessa, jota me Lukon kannattajat olemme halunneet jo vuosien ajan. Pystymme voittamaan minkä tahansa muun liigajoukkueen ja taistelemme sarjassa kärkipään sijoituksista. Joukkueen peli-ilme on ollut ailahteleva, mutta sarjasijoituksia tai mitaleita ei ratkaista joulukuussa. Kärsivällisyys ei ole raumalaisten kiekkofanien parhaita ominaisuuksia, mutta toivottavasti pystyisimme kehittymään tässä asiassa ja näkemään ison kuvan yksittäisten tulosten sijasta.

Uraman luottamus itseensä on samalla hänen suurin vahvuutensa kuin myös heikkoutensa. Ehkä Urama haluaa tietoisesti pitää matalaa profiilia, jotta hän pystyisi keskittymään paremmin olennaisiin asioihin. Hän on kehittänyt itselleen puolustusmekanismin, jotta hän ei joutuisi pois mukavuusalueeltaan. Hänen toimintatapansa ulkomaailman suuntaan eivät ehkä ole meidän raumalaisten suosiossa, mutta hän on tuonut seuraan jämäkyyttä ja selkeitä toimintatapoja, joita oli aikaisempina vuosina vaikea löytää.

Hyvinä aikoina on aina vaikea ymmärtää kuinka hyvin asiat oikeasti ovat. Saattaa olla, että muutaman vuoden päästä me raumalaiset kaipaamme tätä joukkuetta ja toivoisimme voivamme elää tämän epätasaisen, mutta menestysmahdollisuuksia omaavan kauden 2010–11 uudelleen

Teksti: Bruce Tanning

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *