1992-1993

Muistikuvia tästä joukkueesta

Lukko menetti kesällä ykkössentterinsä Mika Niemisen, jonka lähtöä ei kuitenkaan Raumalla kukaan surrut, päinvastoin. Enemmänkin surtiin sitä, että 11 kautta Lukossa pelannut Esa Tommila ei enää mahtunut kokoonpanoon, ja Kalle siirtyikin Tampereen Ilveksen riveihin. Tilalle hyökkäykseen Lukko hankki HPK:sta Pekka Peltolan ja Jokereista Mika Välilän. Puolustuksessa yllättäen Tapparaan lähtenyt Janne Grönvall korvattiin WHL:stä palanneella Tuomas Grönmanilla.

Kesällä Äijänsuon hallia oli remontoitu, ja vaikka remontti olikin rakentajan konkurssin takia vielä kesken kauden alkaessa, joukkue sentään pääsi pelaamaan uudistuneessa hallissa. Loppukesän jääharjoitukset joukkue oli vetänyt Uudessakaupungissa.

Kauden alku sujui mainiosti. Kauden avaus vieraissa HPK:ta vastaan tosin aiheutti Allan Measuresille ongelmia, sillä puoli tuntia ennen pelin alkua huomattiin, että Allulla ei ollutkaan pelilupaa, ja niinpä Allu joutui sivuun. Kotiottelut aloitettiin komealla 5-0-voitolla HIFK:sta. Ilves ja Kalle Tommila tulivat kylään sarjan viidennellä kierroksella, ja hyvin Kalle ruutunsa hoiti, vaikka kotijoukkue pisteet pitikin itsellään 3-1. Heti seuraavalla kierroksella oli kauden ensimmäinen Satakunnan herruusottelu Lukko-Ässät edessä, ja Äijänsuo Arena täyttyi lähes ääriään myöten. Kiivas peli päättyi lopulta tasapeliin 5-5, Lukon johdettua sitä jo 3-0. Välissä Ässätkin kävi kahden maalin johdossa 3-5, mutta kolmannessa erässä kotijoukkue rutisti tasoihin.

Lukko oli rautainen kotijoukkue, ja sen sai havaita myös kärkijoukkue Jokerit, kun kotijoukkue nousi nuorten Kalle Sahlstedtin ja Kimmo Rintasen maaleilla tasapeliin kahden maalin tappioasemasta. Nuorukaisten ensimmäiset liigamaalit takasivat 4-4-tasapelin. Samana päivänä, kun Rintsi ja pikku-Killeri avasivat maalihanansa liigassa, koki Oulussa 1-divisioonan ottelussa Kärpät-Junkkarit Matti Veivo kovia halvaantuessaan taklaustilanteessa. Päivä kirjoitettiin 8.10.1992.

Koko kauden aikana Lukko hävisi vain kolme kotipeliään, ja hyvä kotifiilis olikin elintärkeää, sillä vieraissa ei peli kulkenut alkuunkaan. Sarjassa oli vain kolme joukkuetta, jotka konttasivat vieraissa Lukkoa pahemmin. Yksi vierasottelu muistuu mieleen muita paremmin. Itsenäisyyspäivänä 1992 Lukko oli Lahdessa paikallisen Reippaan vieraana, ja peli oli alusta lähtien kotijoukkueen hallinnassa. Lukko tosin piti kiekkoa, mutta maalintekopaikoissa ei onnistuttu millään, kun puolestaan kotijoukkue teki jokaisesta paikastaan maalin. Kahden erän jälkeen Reipas oli hankkinut jo 4-0-johdon. Itsenäisyyspäivän kunniaksi oli paikallinen McDonald´s-ravintola luvannut kaikille lipun ostaneille ilmaisen hampurilaisen, mikäli kotijoukkue voittaa pelin, ja Reippaan neljännen maalin jälkeen hallissa kuulutettiin kaikkia paikalla olevia McDonald´sin työntekijöitä välittömästi töihin. Arvaahan sen, kuinka siinä kävi. Lukko sai heti kolmannen erän alkuun ylivoiman, kun Reippaan Pasi Ruponen veti kovaa taklannutta Tero Arkiomaata nyrkillä turpaan. Lukko kavensi, ja vaikka Reippaan valmentaja Esko Nokelainen otti heti maalin jälkeen aikalisän, oli Lukko saanut hengen päälle. Jo kolmannen erän puolessa välissä peli oli enää 4-3 kotijoukkueelle, eikä hallissakaan enää kuulutettu Mäkkärin työntekijöitä duunipaikalle. Lukko tasoitti reilusti ennen pelin loppua, ja jatkoajan toisella minuutilla yleisön hampaissa koko pelin ajan ollut Arkiomaa teki voittomaalin vanhanaikaisella. Ikuisesti muistan itkevän Esko Nokelaisen pelin jälkeen, kun hän vannoi ettei anna Pasi Ruposelle koskaan anteeksi sitä typerää kaksiminuuttista, jonka ansiosta Lukko pääsi peliin mukaan.

Maininnan arvoisia pelejä olivat edellä kerrottujen lisäksi tammikuussa 1993 kotipeli Ässiä vastaan, jossa Matti Forss teki uransa 200. liigamaalinsa. Maali auttoi Lukkoa voittamaan pelin 5-4, ja muutamaa päivää myöhemmin Masa pelasi Tampereella Tapparaa vastaan uransa 691. liigapelinsä. Masa sai asiantuntevalta tamperelaisyleisöltä ansaitsemansa aplodit, ja itse pelissä Lukko nousi 3-3-tasapeliin kolmen maalin takaa-ajoasemasta. Runkosarjan viimeinen kotipeli oli JyP HT:tä vastaan, ja siinä pelissä Lukon maalia vartioi Sami Lehtinen. Lehtinen pelasi elämänsä ensimmäisen kokonaisen pelin, ja piti nollan kun Lukko nöyryytti vieraita 8-0. Myöhemmin tosin puhuttiin, että JyP HT olisi hävinnyt tahallaan kahdeksalla maalilla, että sai pudotuspeleissä vastaansa HIFK:n, joka siihen aikaan hävisi aina JyPille, pelattiinpa sitten missä tahansa.

Runkosarjan aikana oli kuulunut huhuja, ettei Matti Keinonen tule toimeen kapteeniksi ylentämänsä Timo Saarikosken kanssa. Sape oli nuorena miehenä ehkä hieman liian vastuullisessa roolissa, mutta ongelmat eivät niinkään johtuneet Möllin ja Sapen väleistä, vaan Möllin ja muun joukkueen sukset olivat aika pahasti ristissä, ja Sape oli siinä välissä ikävässä raossa. Runkosarjan loputtua Lukko kuitenkin oli sarjassa hienosti viidentenä.

Play offit pelattiin tuolloin ensimmäistä kertaa siten, että mukaan pääsi kahdeksan joukkuetta. Lukko viidentenä joutui aloittamaan pudotuspelit Hämeenlinnassa sarjan yllätysjoukkuetta HPK:ta vastaan. Kolmesta pelistä kaksi oli varsinaista maalivahtien näytöstä, ja ensimmäisessä pelissä pääosassa oli Kerhon Timo Lehkonen. Lukko hallitsi peliä, mutta Lehkonen oli elämänsä vireessä, eikä antautunut kertaakaan. HPK teki kaksi maalia, ja otti näin edun itselleen maalein 2-0. Rauman pelissä molemmat veskarit olivat hieman epävarmoja. Lukko johti peliä kolmanteen erään saakka, kunnes vieraat menivät johtoon. Harri Suvanto onnistui kuitenkin tasoittamaan pelin Matti Forssin järjestämästä avopaikasta 40 sekuntia ennen loppua, ja mentiin jatkoajalle, jonka myöhemmin Lukossakin pelannut Jarkko Nikander ratkaisi vieraille. Kolmas peli Hämeenlinnassa piti olla enää vain läpihuutojuttu kotijoukkueelle, mutta Petr Briza piti ilmiömäisillä torjunnoillaan Lukon pelissä mukana. Vasta kolmannessa erässä onnistui HPK runnomaan väkisin tarvittavat maalit Brizan taakse, ja voitti pelin 3-1. Välieriin HPK matkasi voitoin 3-0. Lopulta Kerho pääsi aina loppuotteluun saakka, jossa kuitenkin TPS osoittautui liian vahvaksi.

Kausi siis päättyi taas hyvän runkosarjan jälkeen pettymykseen. Valmentaja Matti Keinonen sai suurimmat syyt niskoilleen, eikä Möllin sopimusta enää jatkettukaan. Tosin sen verran katkera Möllikin oli, etenkin raumalaisille tiedotusvälineille saamastaan arvostelusta, että ei varmaan olisi jatkanut, vaikka sopimusta olisi tarjottukin.

Parhaat pelaajat olivat maanmainio maalivahti Petr Briza, joka valittiin kauden jälkeen toistamiseen SM-liihan All Stars-vahdiksi. Tuskinpa kukaan muu maalivahti koskaan pystyy samaan. Puolustajista parhaiten pelasi Jarmo Kuusiston ja Allan Measuresin ohella nuori ja rämäpäinen Tuomas Grönman, joka jo silloin heitteli vastustajan isoja hyökkääjiä maalin edustalta miten tahtoi. Hyökkääjistä eniten maaleja ja pisteitä teki boheemi Pekka Peltola, mutta paras oli Kimmo Rintanen. Rintsi teki 35 tehopistettä, mutta istui lähes koko sarjan ensimmäisen neljänneksen vilttiketjussa yhdessä Kalle Sahlstedtin kanssa. Hyökkäyksessä on huomionarvoinen asia sekin, että nuoret Mika Alatalo ja Timo Saarikoski olivat joukkueesta eniten miinuksia keränneet pelaajat, vaikka juuri heiltä odotettiin toisenlaista panosta.

Pettymyksiä olivat myös selkänsä loukannut Tommi Pullola sekä sentteri Mika Välilä, vaikka hänestä ei kukaan kai mitään huippumiestä odottanutkaan. Myös puolustajat Pasi Huura ja Timo Kulonen ottivat edelliskaudesta reilusti takapakkia.

Kauden loputtua Petr Briza teki sopimuksen Saksan pääsarjaan Landshutin joukkueeseen, Pekka Peltola palasi kotikonnuilleen Helsinkiin, ja samaan kaupunkiin matkusti myös Timo Saarikoski, tosin eri joukkueeseen. Ikitaistelija ja Lukon play offien paras hyökkääjä Matti Forss ilmoitti lopettavansa uransa, ja kuvainnollisesti naulasi luistimensa pukuhuoneen seinälle, vain ottaakseen ne muutaman kuukauden kuluttua sieltä alas.

Roku

22Briza Petr 48
1Lehtinen Sami 47
Moisanen Ari 1

Puolustajat:

28 Friman Kari-Pekka 48 5 9 14 20
18 Grönman Tuomas 45 2 11 13 46
3  Haakana Kari 4 0 0 0 0
29 Huura Pasi 48 6 6 12 38
23 Kulonen Timo 48 8 10 18 48
5  Kuusisto Jarmo 48 5 20 25 53
16 Measures Allan 47 3 14 17 44

Hyökkääjät:

30 Alatalo Mika 48 16 19 35 38
24 Arkiomaa Tero 48 12 17 29 40
26 Forss Matti 46 7 13 20 14
15 Järvelä Tero 18 1 0 1 2
12 Lehtinen Tero 1 0 0 0 0
34 Lätti Petri 16 0 0 0 0
11 Peltola Pekka 48 26 24 50 42
17 Pullola Tommi 25 3 7 10 14
32 Rintanen Kimmo 45 18 17 35 10
25 Saarela Pasi 31 4 2 6 6
21 Saarikoski Timo 48 7 24 31 16
14 Sahlstedt Kalle 43 9 7 16 2
10 Suvanto Harri 42 8 12 20 61
13 Torkki Jari 48 17 14 31 38
20 Välilä Mika 48 8 10 18 24

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *