1999-2000

Danny Lorenz

Muistikuvia tästä joukkueesta kertojana

Kesällä Lukko ilmoitti tehneensä sopimuksen paluumuuttaja Allan Measuresin kanssa, joka oli Ilveksessä pelatessaan noussut liigan parhaimpien pakkien joukkoon. Lisäksi joukkueeseen saatiin vuosikausien jahkaamisen jälkeen myös Timo Peltomaa samasta seurasta. Maalille Lukko pestasi kanadalaisen Danny Lorenzin, joka kuitenkin heinäkuun puolivälin tienoilla ilmoitti jäävänsä perhesyistä Kanadaan, ja tämä saattoi olla Lukolle todellinen onnepotku. Samassa tilaisuudessa nimittäin Lukko julkisti tehneensä sopimuksen Tom Draperin kanssa, joka 11 vuotta aiemmin oli Tapparan maalilla voittanut Suomen mestaruuden. Finaalivastustajanahan oli tuolloin Lukko.

Muita Lukon uusia pelaajia tälle kaudelle olivat hiljainen tsekkipakki Martin Stepanek, kolmas Ilveksen mies eli ärsyttäjä Matti Kaipainen, paluumuuttaja Mika Laaksonen Ässistä sekä jo edelliskaudella sellutehtaan tuoksua haistelemassa käynyt Zdenek Nedved. Hänen jatkamisensa nimittäin oli hyvin epävarmaa edelliskauden vaatimattomien esitysten jälkeen, mutta lopulta hän kuitenkin sai mahdollisuuden jatkaa. Niinikään oma kasvatti Petri Vehanen palasi Norjasta kotikaupunkiin Norjan liigan parhaan maalivahdin titteli taskussaan.

Lähtijöitäkin toki oli, mm. jykevä pakki Roland Carlsson, liukas Jarkko Nikander, maalivahtikaksikko Sinuhe Wallinheimo-Kimmo Vesa, Tihonovin kesäharjoittelun laiminlyönyt Ville Mikkonen sekä latvialaissentteri Aigars Cipruss, joka sai tarpeekseen maanmiehensä Leonids Tambijevsin oikuttelusta ja lähti Lahteen.

Kausi alkoi vahvasti. Varsinkin kotikaukalossa Lukko oli erittäin vahva. Lauantaina 2.10. pelattiin peli Jokereita vastaan ja se peli antoi alkusysäyksen koko kauden jatkuneelle vihanpidolle. Timo Peltomaa ärsytti pelin viimeisellä minuutilla kanukkipakki Sean Gagnonia tökkimällä tätä mailallaan pohkeeseen, Gagnon otti haasteen vastaan mutta heivasi nyrkkinsä väliin tulleen linjatuomarin päähän. Gagnon lensi suihkuun, Peltomaa kakkoselle ja ohi luistellessaan Gagnon näytti kansainvälistä sormimerkkiä Peltomaalle. Tämä episodi jatkui sitten kuukautta myöhemmin Hartwall-areenalla.

Sitä ennen kuitenkin Lukko tarjosi kotikatsomolle viihdettä koko rahan edestä, kun Blues Espoosta tuli vierailulle. Ensimmäisen liigapelinsä Lukon maalilla pelannut Petri Vehanen joutui antautumaan pelin puoliväliin mennessä jo neljä kertaa ja vierasjoukkue näytti vievän pinnat mukanaan, kunnes kolmannen erän puolivälissä Ismo Kuoppala aloitti Lukon takaa-ajon. Harri Sillgren jatkoi sitä vajaan minuutin kuluttua ja Äijänsuo oli herätetty. Timo Peltomaan raketti siniviivalta upposi Ari-Pekka Siekkisen selän taakse ennen kuin Kenkä-Pekka ehti kissaa sanoa, ja neljä minuuttia ennen loppua Leondis Tambijevs tasoitti ylivoimalla. Jatkoajalla Blues oli lähempänä voittomaalia, mutta Vehasen paraatipelastus piti toisen pisteen Raumalla, ja neljän maalin takaa tasoihin nouseminen tuntui suurelta voitolta.

1.11. pelattiin Hartwall-areenalla Jokerit-Lukko. Lukon Petri Pakaslahden karattua kolmannessa erässä alivoimalla yksin läpi hän ajautui pakin ahdistamana maalivahti Pasi Nurmisen päälle, ja tästä Jokerien valmennus sai kuningasidean komentaa teloittaja Gagnon kentälle seuraavaan vaihtoon. Heti aloituksen jälkeen Gagnon ryntäsi Lukon maalille ja löi Tom Draperia mailalla kahdesti kaulaan. Tappeluhan siitä syntyi, Lukolla oli kentällä tuolloin mm. Marko Toivonen ja Timo Peltomaa. Harri Suvanto ryntäsi tappelun tiimellykseen vaihtopenkiltä, mutta tämä jäi lopullisia rangaistuksia jaettaessa huomiotta. Jokereilta tappeluuun osallistui Gagnonin ohella ainakin Jan Benda, ja yleinen mielipide on että Jokerit tuon tappelun voitti. Ainakin pelin Jokerit voitti 2-1, mutta Gagnon sai tempustaan neljän ottelun pelikiellon.

Gagnonin tempusta tulistunut Vasili Tihonov puolestaan aloitti pelin jälkeen kosto elää-puheet. Ja kun Jokerit oli tammikuussa tulossa seuraavan kerran kylään Raumalle, Tihonov uhkasi lennättää tähän peliin Kanadasta jonkun tuntemansa goonin, ”puolihullun intiaanin” jonka piti tehdä Sean Gagnonista tartar-pihviä. No, tuo oli pelkkää Tihonovin puhetta, onneksi.

Joulukuun alussa Lukko sai vastaansa Ässät. Peli oli selvä jo avauserässä jonka Lukko vei 5-0. Loppunumerot olivat 10-3 ja kunkkuna kaukalossa hääri ex-Ässäkapteeni Jokke Heinänen joka oli Sami Torkin kanssa lokakuussa hankittu koeajalle ja onnistunut pikku-Torkin kanssa myös paikkansa lunastamaan. Heinänen teki hattutempun Ässien verkkoon ja lopullisesta nöyryytyksestä huolehti täpötäysi Äijänsuo jonka seisomakatsomo lauloi kuorossa ”Jookke Heinänen, Jokke Heinänen…”

Uudenvuodenpäivänä 1999 Lukko vieraili Porissa. Maaleja ei pelissä tehty, maalivahdit loistivat. Tom Draper Lukon maalissa torjui 49 kertaa ja kotijoukkueen Taika-Jim Hrivnak’kin oli yli 30 kertaa kiekon tiellä, mutta pääosan huomiosta varasti Vasili Tihonov joka pelin jälkeen haukkui julkisesti maalitykki Leonids Tambijevsin.

Tambijevsia oltiin vaihtamassa Ässien Andrei Potaitshukiin, ja tammikuun 22. päivänä pelattavan Ässä-pelin jälkeen tuon siirron piti tapahtua. Tuo peli ei suinkaan jäänyt Leksan viimeiseksi Lukossa. Ässät nimittäin meni kolmannen erän alussa jo kolmen maalin johtoon ennen kuin Lukko heräsi. Allan Measures kavensi ylivoimalla, Tambijevs toi eron yhteen maaliin ja minuutti ennen loppu Petri Lätti tasoitti. Jatkoajalla puolestaan nousi Tambijevs Ässien maalille ja jatkoi maalin takaa tulleen syötön verkkoon ja Lukko voitti 4-3. Kaksi maalia tuona iltana käänsi Tihonovin pään ja Leksa jäi Raumalle loppukaudeksi.

Runkosarjan päätyttyä Lukko oli sarjassa kaikkien yllätykseksi neljäntenä. Yleisesti Lukkoa oli Pelicansin ja Ässien ohella veikattu sarjan hännille. Playoffeissa vastaan tuli viidenneksi sijoittunut Jokerit, ja tästä sarjasta odotettiin mielenkiintoista ja monet veikkasivat sarjan menevän viidenteen otteluun.

Lukko aloitti kotivoitolla 1-0, maalin teki alivoimalla Erik Hämäläinen karattuaan yksin läpi ja loput hoiti Tom Draper. Helsingin pelin Jokerit voitti pitkän jatkoajan jälkeen 3-2, maalintekijänä Dimitri Kvartalnov kun Juha Virtanen oli ensin filmannut Timo Peltomaalle jäähyn.

Kolmas peli tupaten täynnä olevalla Äijänsuolla oli tarkkaa kiekkoa, joka ratkesi lopulta kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla tulleeseen Jokerimaaliin, tekijänä Tero Lehterä kun Tom Draper nukahti hetkeksi. Lukollakin oli paikkansa, mm. Matti Kaipainen harhautti jo Pasi Nurmisen jäihin mutta ratkaisevalla hetkellä kiekko karkasi lavasta. Pelin loppupuolella Sean Gagnon otti korkealla mailalla Zdenek Nedvedin taklauksen vastaan, Nedved putosi jään pintaan muutamaa hammasta köyhempänä ja leukamurtumaa rikkaampana. Gagnon sai tempustaan 2+2-minuuttisen, mutta Lukko ei onnistunut tasoittamaan vaikka sai pelata viimeisellä minuutilla hetken kuudella kolmeakin vastaan kun Jan Benda istui omaa jäähyään. Sarjan neljäs peli Helsingissä oli Jokerien heiniä, Lukosta ei ollut Jokerien pysäyttäjäksi vaikka Nedvedkin saatiin kokokasvosuojus naamansa suojana.

Tihonov ei tappiota sulattanut. Hän oli jo runkosarjan lopulla saanut roimat sakot liigalta jatkuvasta tuomarien arvostelusta, ja play offien mutinat toivat lisäksi 50 000 markan sakot. Tihonov oli käärmeissään tuosta Raumalla sattuneesta Gagnonin taklauksesta, ja yhdessä kakkosvalmentaja Rauli Uraman ja joukkueenjohtaja Pekka Walleniuksen kanssa Vasili oli koostanut videonauhan sekä lähettänyt kirjelmän liigalle, joiden tarkoituksena oli osoittaa että Lukkoa sorsitaan liigan toimesta. Nämä temput veivät Tihonovilta todennäköisesti myös Vuoden Valmentaja-tittelin, jonka mies ilman muuta olisi ansainnut.

Kausi loppui siis play off-pettymykseen, mutta kaiken kaikkiaan Lukko pelasi mainion kauden ja tarjosi paljon loistavia hetkiä yleisölle. Parhaat pelaajat olivat 6 nollapeliä pelannut Draper, tsemppari Timo Peltomaa 28 maalia tehnyt Zdenek Nedved, läpiajoissa lähes erehtymätön Petri Lätti sekä puolustajt Erik Hämäläinen, Ismo Kuoppala (!) ja eleettömän varma Martin Stepanek. Kovalla kohulla tulleen Allan Measuresin kausi meni osittain pilalle loukkantumisen takia eikä Allu pelannut kuin 37 peliä.

Roku 2003-09-29

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *